EU supported project 2016-18

https://www.instagram.com/europeanhouse/

a tale about life inclusion

DEH - europeanhouse.org

The Agenda Project

BELARUS

Materialet blev udarbejdet inden for rammerne af kampagnen "Agenda 50", støttet af Den Europæiske Union.

Besøg i Børne og Scialministeriet

 

'Lokal Agenda' er næsten færdig, mini-projekter er ved at blive afsluttet, og kampagnen "Agenda 50" er kommet til en af kampagnens mest interessante øjeblikke - et studiebesøg i Danmark, som blev arrangeret af (ORPD) Kontoret for Rettighederne for Handicappede og dets partnerorganisation (DEH) Det Europæiske Hus. Indtryk fra deltagere, deres møder i ministerier, kommuner, sociale institutioner og en nytænkning af oplevelsen - det hele kan læser i 'dagbogen' fra studiebesøg.

 

Udveksling af erfaringer

En vigtig del af kampagnen "Agenda 50" – er udveksling af erfaringer mellem hviderusserne og repræsentanter for Den Europæiske Union, her Danmark. For at kunne skrive en lokal dagsorden er hviderussiske aktivister og LA med hjælp polske coachere af TUS Foundation blevet støttet igennem snart 2 år. En anden vigtig "international" del af programmet var et studiebesøg i Polen. "Agenda 50", besøgte Warszawa i 2016, og nu 2018 - København.

- I de seneste år, mens de arbejdede i de 5 byer i Hviderusland, fandt deltagerne det ganske vanskeligt at forstå den nye tilgang: at formulere en lokal politik for handicap. Denne bygger på princippet om "bottom-up" – da det er lokalsamfundet, som baseret på deres kendskab til handicappedes behov, bor sammen med dem, kender deres regioners specifikationer og formulerer prioriteter for lokalpolitik - siger koordinator for kampagne "Agenda 50" Michael Mackiewicz.

Efter Hvideruslands underskrev og gennemfører ratifikationen af konventionen om handicappedes rettigheder var lokale myndigheder, socialarbejdere, ikke-statslige organisationer i en ny situation, hvor de er nødt til at gennemføre konventionens eksisterende standarder under det ureformerede system.

Fra besøget i Handicaporganisationers Hus i Tåstrup, det mest tilgængelige miljø i verden.

Danmark har gennemgået denne process for et årti siden og har en god oplevelse til udsatte grupper. Dette besøg var en god mulighed med egne øjne at se, hvad der også kunne være muligt i Belarus.

Hovedformålet med besøget var at vise de hviderussiske aktivister, socialarbejdere og repræsentanter for myndighederne, hvordan Danmark har implementeret konventionen om handicappedes rettigheder og hvordan det fungerer som en del af det danske sociale system.

 

Det så medlemmerne under besøget?

I Danmark gik aktive deltagere i grupper for at udvikle lokale dagsordener. Blandt dem er: socialarbejdere og non-profit organisationer. Fra hvert pilotområde - to repræsentanter.

 

Studie opholdet var yderst rigt: møder, træninger, møder med forskellige mennesker, både ansatte, myndigheder og brugere. Under besøget besøgte deltagerne og LA en række danske sociale institutioner: danske organisationer for handicappede, det danske arbejdsmarkedsagentur og rekruttering, Det Danske Institut for Menneskerettigheder og endda Ministeriet for Børn og Social Ministriet.

Steder til ophold var valgt: Disse institutioner, hvorigennem man kan betragte det som sker inden for området i Danmark, på baggrund af konvention om handicappedes rettigheder.

Deltagerne besøgte også øen Bornholm. Her bor ca. 40 tusind mennesker, så området ligner de Hviderussiske regioner.

'Jeg håber, at takket være besøget vil deltagerne være i stand til at se handicappet ikke kun medicinsk, men også i social forstand', siger Lene Petersen, DEH koordinator for projektet i Hviderusland. - 'Vi har forsøgt at vise, hvilke services der er tilgængelige for handicappede i Danmark'.

 

Overvejer holdning til arbejde

- 'Jeg kunne virkelig godt lide uddannelsesbesøget', siger Svetlana Blashko, direktør og koordinator TTSSON (socialcenter) Stolbtsy, en af de lokale dagsordner i kampagnen. - 'mange indtryk: Det var første gang jeg fløj et fly, er det ikke spændende! Og København er imponeret over sin unikhed - et 'bymuseum'.'

Svetlana siger, at besøget var nyttigt for hendes arbejde. 'Det var vigtigt at forstå systemets måde at arbejde på, for at finde forskellene'.

- Det var mest interessant at besøge kommunen på øen Bornholm. Kommunens arbejder med handicappede ligner arbejdet i hviderussisk TTSSON: hvor handicappede kan tilbringe sin ferie, bo og arbejde der. Meget imponeret barriere frit miljø: faktisk bygninger tilgængelige for mennesker med handicap.

 

Oplæg i Handicaporganisationernes hus

- 'Jeg tror, at dette besøg har skubbet folk til diskussionen om det eksisterende Hviderussiske sociale hjælpesystem, de principper og mål, ifølge hvilke social bistand gives' - siger Mikhail Matskevich. - 'Selvfølgelig kan nogle af disse bedste praksis ikke implementeres på lokalt plan direkte, da der skal ske dramatiske ændringer på nationalt plan' - siger Mikhail Matskevich

Svetlana delte dette indtryk og Angelina Shpakovskaya, koordinator for "Agenda 50" fra Szczuczyn tilføjede:.

- 'Denne rejse var nødvendig for at se det danske samfundssystem. For mig, som en person, der arbejder i det hviderussiske system, var turen meget nyttig. Jeg kan sige, at vi har meget arbejde at gøre - Danmark har udviklet sig igennem mange år og i de kommende år. Konventionen er er ikke en 'hammer', men et redskab til dialog' - siger hun. - Handicappede i Danmark sidder ikke indenfor de fire vægge og har den tendens at besætte en niche i samfund men at gøre gavn. Med den nye viden vil vi tilpasse den lokale dagsorden'.

 

Engelsk version

 

Informationsbulletin af kampagnen "Agenda 50" August 2018

•Begyndelsen af mini-projektet i Stolbtsy

•Præsentation af overvågning af barrierefri miljø i Stolin

 

Arbejdet i mini-projektet "Open Dialogue" begyndte i Stolbtsy

I slutningen af august lancerede lokale offentlige organisationer mini-projektet "Åben dialog", hvor handicappede lærer om deres rettigheder, fordele og muligheder.

 

Ifølge officielle data er der 2.875 mennesker med et handicap i Stolbtsy distrikt eller omkring 7% af den samlede befolkning i distriktet. De er dog ikke tilstrækkeligt informeret om, hvilke typer statsstøtte. Til dels fører det til, at handicappede er svære er integreret i samfundet. De står over for vanskeligheder med at få lægehjælp, sociale ydelser inden for beskæftigelse, brug af ydelser.

 

Projektet "Open Dialogue" har til formål at løse dette problem. Det begyndte i slutningen af august og vil vare til december 2018. I løbet af dette vil der i Stolbtsy regionen blive høringer for handicappede, der vil også blive udarbejdet tematiske brochurer, understøttende en juridisk bistand. Der etableres også dialog mellem offentlige organisationer og distriktets direktion.

Møderne afholdes i Novovverzhensky, Rubezhevichy, Shashkovsky, Zayamnovsky og Starosverzhensky Landsbyer, såvel som i Stolbtsy.

 

Præsentation af overvågning af barrierefri miljø i Stolin

I Stolin overvågede aktivisterne i flere måneder en række bygninger i distriktet. Der blev lagt særlig vægt på dem, hvor handicappede ofte besøger: hospitalet, apoteker, banker, hotel, togstation og andre.

 

Hovedresultatet af arbejdet er "En vejledning til Stolin-området, Brest-regionen for fysisk svækkede mennesker" - blev præsenteret den 27. august.

 

News from 'Agenda 50'

09/26/2018 | inclusive | Eugene Burshtyn, EuroBelarus,

"Agenda 50" in Stoubcy: low-floor bus, traffic lights and sound advice

In Stoubcy they described the progress in making establishing of the local agenda to address the problems of

people with disabilities and presented the mini-project "Open Dialogue".

 

To a fast start

Company "Agenda 50" started 2,5 years ago, one of its main objectives - to promote local implementation of the

Convention on the Rights of Persons with Disabilities, to which our country has joined.

 

The most actively working in this field on the Rights of Persons with Disabilities Office. Deputy Director of the

organization Mikhail Matskevich said that at the state level have adopted the National Plan for the implementation of the Convention, is preparing a number of documents from changes in the regulatory and legal acts subordinated to the law on the rights of people with disabilities.

 

- "Agenda 50" provides the reverse order of implementation of the Convention: there is no "top-down" and "bottomup".

After all, it is the people on the ground who are working with the theme of disability, knows how best to establish a

life in their city? - explains Mikhail Matskevich.

Mikhail Matskevich. Photo Information Service "EuroBelarus"

At the beginning of the campaign five pilot cities has been chosen for its implementation: Lepel, Szczuczyn, Bobruisk, Volozhin and Stolin. But during the operation of the project was eliminated Lepel, and picked up the Stoubcy. Thus this city out of all the latest town to join the "Agenda 50" - the first meeting was held in February this year. Information Service "EuroBelarus" again visited the district center to see what has been done since then.

 

Despite the recent launch, the community took a good pace in the work. They have already prepared a draft of their local agenda, and as part of a campaign launched "Open Dialogue" mini-project. Mikhail Matskevich said that soon some of the project participants in Stolbtsy will visit Denmark to learn from the Danish experience in implementing the

Convention.

Experts from Poland Malgorzata Peratsyatkovich Todys and Peter (right). Photo Information Service "EuroBelarus"

Know what works

 

Director Stolbtsy territorial social service center Svetlana Blashko told about the work on the drafts of the agenda. Its main goal - to improve the lives of people with disabilities, to inform them, and society, the rights of such people, problems and their possible solutions. Also important is the inclusion of people with disabilities in the solution of these problems.

Svetlana Blashko. Photo Information Service "EuroBelarus"

Local activists team spent the diagnosis to identify social problems, of which 9 have found major. This is: lack of ability to move people with disabilities in the city and the area, lack of barrier-free environment , jobs , difficulty in obtaining free legal advice and support in court. Also often people with disabilities are not aware of their rights , the population is not informed about their problems, lack the technical means of rehabilitation in medical institutions (and those that have, often do not meet the needs of persons with disabilities ), there is no social taxi .

 

The most pressing of these issues is the lack of awareness of people with disabilities and the public about their rights, and the lack of ability to move around the city and the area and the lack of barrier-free environment.

Presentation of the draft of the local agenda. Photo Information Service "EuroBelarus"

Conversation information

 

It is dedicated to informing the mini project "Open Dialogue", funded by the European Union. Its main purpose - to convey information to people with disabilities and their families. It is planned to develop information materials, conduct meetings and consultations on the territory of local executive committees, to develop and conduct a survey among the families of people with disabilities.

The team working on the local agenda in the column. Photo Information Service "EuroBelarus"

We have already held a consultation with elderly people who visit our TTSSON and partially received feedback from them regarding the agenda. Also met with people with disabilities, their concerns heard and supported, - said Svetlana Blashko.

 

Employees of local authorities should also be aware of the rights and benefits for people with disabilities, for this plan to hold a round table with their participation.

 

Chairman Staubtsy regional organization of NGO "learned" Zinaida Katlashevskaya said that the project "Open Dialogue" will be implemented until December 5, 2018. The coordinator believes that the project will reach about 630 people with a disability, representing nearly 22% of their total number in the region.

Social Stolbtsy district passport. Photo Information Service "EuroBelarus"

Already launched production of information booklets and handouts for the round table on the problems of people with disabilities, will be produced a brochure to increase legal literacy of the latter. These materials will be distributed in the executive committees, hospitals, public organizations of the district. For the next two months it is planned information campaign on the territory of some of the executive committees also held legal advice to the population.

 

- Implementation of the project will help to raise awareness of target groups and their legal literacy. People with disabilities are aware of their rights and opportunities, and government agencies will be able to provide their employees with this information, - summed Zinaida Katlashevskaya.

Zinaida Katlashevskaya. Photo Information Service "EuroBelarus"

Broad prospects

 

Solution availability issues, of course, will take years. In Stoubcy five traffic plans to equip audio signals, and cause the road and sidewalk in accordance with the requirements of a barrier-free environment. To do this, you need to monitor compliance with city intersections accessibility requirements and make available maps. According to Svetlana Blashko in this year's budget includes funds for equipment 13 ramps, as well as the elimination of borders to the transport stops.

During the mini-project presentation. Photo Information Service "EuroBelarus"

It should be noted that the transport problem, as well as stops adapted for embarking and disembarking people with disabilities already solved. In the summer the local fleet has acquired low-floor bus, so far only one, but he runs through

the city.

 

The work on Local Agenda in Stoubcy community assisted by experts from TUS Foundation Peter Todys and Malgorzata

Peratsyatkovich.

 

- I am very pleased to cooperate with you. I am pleased that the ratification of the Convention at the national level has stepped up work on the ground. I want to thank for the fact that our cooperation went into a very good working pace. And

although we have a small group, but very energetic, - Peter said.

Peter Todys. Photo Information Service "EuroBelarus"

Malgorzata stressed that, since the group has worked on specific practical things, all the planned has been done in time.

Malgorzata Peratsyatkovich. Photo Information Service "EuroBelarus"

Remembering our first meeting, I see that you have come a long way, and today it is telling that the first consultation had already taken place. Let cooperation in your city grows and spreads, - she wished

The team and coaches. Photo Information Service "EuroBelarus"

The material was prepared in the framework of the international project "Rights of People with Disabilities: agenda for Belarus (Agenda 50)."

 

"Agenda 50", the company implemented with the support of the European Union in partnership with the Fundacja TUS (Poland) and the NGO "European House" (Denmark). The implementation of the company in Belarus participate Office on the Rights of Persons with Disabilities , International Consortium "EuroBelarus" and the Center for European Transformation .

Nyt fra 'agenda 50' i Hviderusland

 

August 2018

 

Informationsbulletin

 

Begyndelsen af mini-projektet i Stolbtsy

Arbejdet i mini-projektet "Open Dialogue" begyndte i Stolbtsy

 

I slutningen af august lancerede lokale offentlige organisationer mini-projektet "Åben dialog", hvor handicappede lærer om deres rettigheder, fordele og muligheder.

 

Ifølge officielle data er der 2.875 mennesker med et handicap i Stolbtsy distrikt eller omkring 7% af den samlede befolkning i distriktet. De er dog ikke tilstrækkeligt informeret om, hvilke typer statsstøtte. Til dels fører det til, at handicappede er svære er integreret i samfundet. De står over for vanskeligheder med at få lægehjælp, sociale ydelser inden for beskæftigelse, brug af ydelser.

 

Projektet "Open Dialogue" har til formål at løse dette problem. Det begyndte i slutningen af august og vil vare til december 2018. I løbet af dette vil der i Stolbtsy regionen blive høringer for handicappede, der vil også blive udarbejdet tematiske brochurer, understøttende en juridisk bistand. Der etableres også dialog mellem offentlige organisationer og distriktets direktion.

Møderne afholdes i Novovverzhensky, Rubezhevichy, Shashkovsky, Zayamnovsky og Starosverzhensky Landsbyer, såvel som i Stolbtsy.

 

Præsentation af overvågning af barrierefri miljø i Stolin

I Stolin overvågede aktivisterne i flere måneder en række bygninger i distriktet. Der blev lagt særlig vægt på dem, hvor handicappede ofte besøger: hospitalet, apoteker, banker, hotel, togstation og andre.

 

Hovedresultatet af arbejdet er "En vejledning til Stolin-området, Brest-regionen for fysisk svækkede mennesker" - blev præsenteret den 27. august

I alt inkluderede vejledningen 80 bygninger. I hver af dem er fem punkter markeret: parkering til parkering speciel bil, indkørsel fra parkeringspladsen til indgangen til bygningen, indgang til bygningen (rampe, trappe en veranda, et rækværk, en elevator, en dør, et indre rum (en entré, kontorer), et hygiejnisk rum. Et af de tre trafiklys markerede hvert af disse punkter. Den røde farve angiver fraværet af noget, grønt betyder tilstedeværelsen for eksempel af samme rampe.

 

Det forventes, at vejledningen vil være det første skridt i retning af skabelsen af en virkelig tilgængelig miljø i Stolin-distriktet. Arrangørerne af projektet bemærker, at de allerede lytter til deres mening bymyndigheder, når de accepterer nye faciliteter, og medlemmer af offentlige organisationer er inkluderet i kommission for accept af bygninger.

 

ENG version

RUS version

 

Bulletinen er udarbejdet inden for rammerne af kampagnen "Agenda 50", som er støttet fra Den Europæiske Union i partnerskab med den civile organisation "European House" (Danmark), Fundacja TUS (Polen). I gennemførelsen af kampagnen i Hviderusland er det 'Office of the Rights of Persons with disabilities,Det Internationale Konsortium EuroBelarus (Litauen) og CET Center for European Transformation (Belarus)

Nyt fra 'agenda 50' i Hviderusland

 

Juli 2018

 

Larisa Scherbachevich fra Volozhyn: Vi vil fortsætte med at udvikle os

Valozhyn forelagde et udkast til lokal dagsorden og opsummerede gennemførelsen af mini-projektet inden for rammerne af kampagnen "Agenda 50".

 

Kampagnen "Agenda 50" havde til formål at sikre, at bestemmelserne i konventionen om handicappedes rettigheder, som blev vedtaget af Hviderusland i 2015, ikke kun var på papir, men realiseret i det virkelige liv. Kampagnen involverede fem pilotområder i Hviderusland, eet i hvert lokalsamfund, og det omfatter handicappede, repræsentanter for offentlige organisationer og lokale aktivister samt alle interessenter, der definerer deres lokale problemer inden for handicap og skriver en lokal dagsorden. Udover kampagnen, gennemførte hver by projektet (og nogle gange mere end et).

Information Service "EuroBelarus" besøgte Volozhin - byen, som kan kaldes et vellykket eksempel på deltagelse i kampagnen. De har allerede gennemført deres mini-projekt og præsenteret et udkast til en lokal dagsorden.

 

Præsentation. Photo Information Service "EuroBelarus"

Sergey Drozdowski. Photo Information Service "EuroBelarus"

Volozhin er ikke kun en gæstfri by, der er også aktive mennesker, der har støttet vores ide. Vi arbejder i mange dele af landet, og venligt tilbyder Valozhyn besøg som et progressivt eksempel, og har allerede været besøgt af mere end én delegation; dette for at udveksle erfaringer, - sagde direktøren for kontoret for rettigheder for handicappede Sergey Drozdowski under grand opsummering af deltagelse i kampagnen.

 

Udkastet til dagsorden for Volozhin er en vigtig milepæl i gennemførelsesfasen af konventionen i regionen. Initiativgruppen og dets oprettelse omfattede handicappede og medlemmer af den lokale TTSSON (social service kontoret). The Office hjalp dem i denne proces samt eksperter fra Polen. Specialist fra Volozhin TTSSON Elena Zhdanyuk fortalte, at de havde flere arbejdsgruppemøder med deltagelse af både eksperter og uden dem, da de gjorde arbejdet i undergrupper.

Elena Zhdanyuk. Photo Information Service "EuroBelarus"

Hovedresultatet af arbejdet var at identificere lokale problemer, det var: sociale fordomme mod handicappede børn i byens uddannelsesinstitutioner, manglende barrierefri miljø, lavt bevidsthedsniveau for handicappede om deres rettigheder og ansvar, frygten blandt arbejdsgiverne samt manglen på reparation og vedligeholdelse af rehabiliteringsudstyr. Og vejledningen til at håndtere disse problemer: For eksempel arbejde med børn, forældre og lærere i uddannelsesinstitutioner, her for at informere beboere om de juridiske aspekter af handicap.

 

I øvrigt var det dedikeret til at informere mini-projektet "Formidling og anvendelse af konventionens ideer", som blev realiseret i Volozhin-distriktet under kampagnen. Dets koordinator, formand for afdelingen for Volozhin BelAPDIiMI Larisa Scherbachevich, sagde, at alle deltog i projektet, i alt 790 mennesker - handicappede og deres familier, repræsentanter for offentlige organisationer, offentlige myndigheder og frivillige.

Larisa Scherbachevich. Photo Information Service "Eurobelarus"

Initiativet i syv landsbyråd i Volozhin-distriktet afholdt besøgskonsultationer, hvor de lokale folk talte om konventionen om handicappedes rettigheder og dens principper.

Takket være rådene har vi været i stand til at formidle de offentlige oplysninger om de programmer, der blev gennemført i Hviderusland, og på samme tid opdagede de problemer, der findes blandt lokalbefolkningen. Derudover har vi gennemført træningsworkshops om personlig vækst blandt unge med handicap, herunder Ivenets børnehjem, otte lektioner og seminarer "peer to peer" - sagde Larissa Scherbachevich

 

Præsentationen blev deltaget af elever og Ivenets børnehjem. Photo Information Service "EuroBelarus"

IfølgeLarissa Scherbachevich har vi gennem konsultationer identificeret problemer på lokal skala, som vil blive en af de vigtigste dagsordner: forbedret samspil med den lokale distriktsadministration. Uddannelsesbegivenheder, der får lov til at engagere sig i aktiviteterne i projektet med unge med handicap, der ,i hverdagen, næsten ingen muligheder for et aktivt socialt liv. Og de lokale myndigheder har på grund af projektets gennemførelse endnu engang realiseret behovet for gennemførelse af konventionen.

Projektet's mål blev nået, også uformelle formål: mødet på boardingskolen og man blev venner med frivillige og man opretholder relationer i sociale netværk.

Fra præsentationen af Volozhin mini-projektet. Photo Information Service "EuroBelarus"

Vi har formået at bringe projektet ud til alle kategorier af handicappede - såsom børn, unge og personer i erhvervsalder og voksne. Jeg tror, at vi vil gå videre mod en bæredygtig udvikling og vil fortsætte med at følge op på vores workshops, med nye spørgsmål. Kontoret for rettigheder for handicappede har givet os en fremragende informationsbase og mange tak til EU, som har støttet os i dette projekt - i Volozhin var det ikke sket endnu uden denne støtte! - siger Larissa Scherbachevich.

Som en bonus annoncerede hun en anden workshop "Peer-to-peer", som afholdes 16. juli i Nesvizh, hvorefter deltagerne og frivillige vil besøge Nesvizh-paladset og parkere komplekset.

Fra præsentationen. Photo Information Service "EuroBelarus"

Volozhin-projektet er godt, fordi det dækker en af komponenterne i "Agenda 50" - inddragelse af handicappede i beslutningsprocessen - siger Sergey Drozdowski. - Projektgruppen valgte med succes det aspekt, som de var i stand til at arbejde - såsom information. Meget af succesen blev bestemt af, at der blev oprettet et inklusiv team – og projektet var af interesse for alle. Deltagerne kunne finde fælles punkter med de lokale myndigheder. Selvfølgelig kan vi sige, at resultaterne af projektet ikke kan "røre hænder" - møder, informationer ... På den anden side er ændringen i holdninger til handicappede - den vanskeligste komponent i konventionen, og at dette forsøg er blevet gjort, er en stærk motiverende faktor.

Kontoret for rettigheder for handicappede modtog prisen for at hjælpe med at gennemføre kampagnen "Agenda 50". Photo Information Service "EuroBelarus"

Nu da udkastet til dagsorden for lokale Volozhin er klar, og det vil forbedre og bringe staten et reelt og væsentligt dokument. Det er ukendt, hvordan det vil blive vedtaget. Beslutningen er af eksekutivkomitéen, eller en gentleman's samtykke fra byerne, men arbejdet og kompetencen hos dem, der modtog gruppens medlemmer, vil blive brugt senere i andre projekter.

Volozhinski aktivister. Photo Information Service "EuroBelarus"

The material was prepared in the framework of the international project "Rights of People with Disabilities: agenda for Belarus (Agenda 50)."

Agenda 50", the company implemented with the support of the European Union in partnership with the Fundacja TUS (Poland) and the NGO "European House" (Denmark). The implementation of the company in Belarus participate on the Rights of Persons with Disabilities Office , International Consortium "EuroBelarus" and the Center for European Transformation .

Juni 2018

Nyhedsbrev fra 'Agenda 50'

 

Vi havde masser af aktiviteter på Agenda 50-kampagnen i løbet af få uger. Ser frem til at dele dem med dig!

 

Strategiske planlægningssessioner i Babruisk, Shchuchyn, Stoubcy og Valozhyn (15.-18 maj)

 

ORPD har afholdt forskellige strategiske planlægningssessioner i forskellige regioner og fortsætter

 

lokale dagsordener, der udvikler sig. Hver by analyserer deres nøjagtige problemer. Men nøglepunktet for Shchuchyn, Valozhyn og Stoubcy var at analysere problemerne og udvikle indikatorer til at løse disse problemer.

Her er en artikel fra strategisk planlægning

(RUS) (ENG) ++

 

"Spørg mig" værksted i Babruisk den 25. maj

"Spørg mig ..." det lille projekt fortsætter sin aktivitet. Koordinatorerne var værter for den tredje work shop, hvor de forklarede, hvordan man skal behandle mennesker med handicap korrekt, og de fortæller også deres livshistorier til publikum.

Personligt udviklingsværksted i Valozhyn den 15. maj

 

Der var personlig udviklings seminar i Volozhyn i rammen af et lille projekt. Deltagerne havde mulighed for at vide, hvordan de skal præsentere sig selv, hvordan man kan tale foran det brede publikum. I sidste ende havde deltagerne en chance for at udøve de færdigheder, de opnåede.

Også arrangørerne fortalte dem om konventets gennemførelse. Venligst find artiklen nedenfor. Desværre er der ingen EU nævnt. Som projektkoordinator fortalte, har avisen nægtet at sætte denne information ind i artiklen.

Præsentation i Stolin

I rammerne for små tilskudsprojekter var der et barrierefrit miljø seminar, der blev afholdt i Stolin. Projektkoordinator Mikhail Skrabeika præsenterede forskningen og også en fungerende version af guiden. Læs venligst artiklene om arrangementet nedenfor.

(RUS) (ENG) ++ +++

This newsletter was prepared in frames of "Agenda 50" campaign which is supported by European Union.

May 2018

Nyhedsbrev fra 'Agenda 50'

 

April var fuld af arbejde. Vi havde masser af arrangementer, workshops, strategiske planlægningssessioner. Lad os kigge nærmere, skal vi?

 

Den 11. april var vores anden presselunch holdt i Schuchyn. Presselunchen var dedikeret til det lokale lille projekt «Aktivt samfund». Der var 3 medierepræsentanter, herunder ikke kun lokal avis «Dzyannica», men også regionale dem: Hrodna.life og Hrodna prauda.

Som resultat blev der 4 artikler udgivet.

Engelsk her: link 1 link 2

 

Der var også en artikel i Hrodna Prauda avis.

 

Vi arbejder fortsat på vores strategiske planlægningssessioner. Vi møder i Stolin, Valozhyn og Stoubcy i april. De lokale hold arbejdede på de lokale problemer og planlagde følgende aktiviteter ved hjælp af polske eksperter Malgorzata Peretiatkowicz-Czyz og Piotr Todys og Mikhail Matskevich som ORPD repræsenterer.

 

Venligst find nogle links om disse aktiviteter her:

Engelsk her link 3 link 4

 

Den 26. april var der et seminar "Ask me", en af Agenda 50 mini-projekterne, der er dedikeret til at mindske diskriminationsniveauet for mennesker med handicap.

Her kan du finde links fra dette seminar

Engelsk her link 5

 

Og fra andre seminarer fra 'Ask me'

Engelsk her link 6 link 7 link 8

Den 26. og 27. april blev Babruisk afholdt et andet lille projekt i rammerne af Agenda 50-kampagnen. Seminaret blev opkaldt som "Problemer og perspektiver for beskæftigelse af mennesker med handicap".

Her kan du finde links fra dette seminar

Engelsk her link 9 link 10 link 11

Best regards, mange hilsner

Kseniya Tarasevich

ORPD PR-manager

18.04.2018

Konventionens virkelige arbejde afhænger af alle interesserede i samfundet og dets organisationer

Af Yauheniya Burshtyn, EuroBelarus

Hvilke resultater har kampagnen "Agenda 50" givet, hvad betyder det at gennemføre konventionen om handicappedes rettigheder i regionerne?

 

Der er på tredie år, at kampagnen "Agenda 50", som har til formål at gennemføre konventionen om handicappedes rettigheder, bliver rullet ud i belarussiske regioner, dette med støtte fra Den Europæiske Union. Der er allerede gjort mange ting under kampagnen: En undersøgelse af hviderussiske byers parathed til at gennemføre konventionens bestemmelser; teams af lokalsamfund er blevet oprettet i fem byer, der gennemføres mini-projekter for at løse problemerne dette sammen med handicappede, samt det at skrive deres egne lokale dagsordener. Informationstjenesten EuroBelarus talte til dem, der hjælper deltagerne i kampagnen med deres fremskridt, og om hvordan er et af hovedmålene med kampagnen er realiseret, dvs. inddragelse af handicappede i processerne. Disse er personer, der hjælper, koordinatorerne fra kontoret for handicappedes rettigheder.

 

Nye forhold i stedet for "slukke brande"

 

- I løbet af kampagnens gennemførelse er samspillet mellem lokale kampagner blevet mere intens. Tempoet er steget både meningsfuldt og ved antallet af møder, bemærker Siarhei Drazdouski, direktør for the Office. Første resultater af feltaktiviteter har allerede vist sig i form af mini-projekters gennemførelse af deltagere. Udover de direkte fordele ved projekternes gennemførelse skaber dette en meget positiv holdning til dagsordens idé.

 

Og alligevel er det stadig umuligt at tale om en solid forståelse af konventionens værdigrundlag af lokalsamfundets deltagere, selvom visse aspekter er synlige - tilgængelighed, selvstændig levevis - er begyndt at blive indlejret i folks sind. Men det er en tidskrævende proces, da konventionens vil ændre mange af principperne om relationer mellem mennesker og institutioner i forhold til handicapspørgsmålet. På denne måde vil tilgangen til sociale aktiviteter gradvist blive ændret.

 

- når vi taler om mini-stipendier, jeg bør bemærke at det tidligere for mange organisationer, som vi har arbejdet med, var sociale aktiviteter hovedsagelig var bistand og velgørenhed. De mini-stipendier, der implementeres i øjeblikket, fremmer en anden opfattelse af spørgsmålet, og fokuserer ikke på permanent "brandslukning" og bistand, men på grund af forandringen gennem bl.a. PR-delen, tilføjer vicedirektør for Kontoret for Rettigheder af handicappede, Mikhail Matskevich.

 

Det kan udformes som en generel tendens, selv om det ville være ret svært at generalisere kampagnens resultater i forskellige byer: Der er et stort væsentligt forskel mellem disse, det skyldes forskelle mellem mennesker, tilgange og lokalsamfund på forskellige steder. Alt dette skaber en udfordring for kampagnens koordinatorer, der tvinger disse til at lede efter nye måder til at lette forberedelsen af dagsordenerne.

 

- Vores erfaring viser behovet for den personificerede planlægning på lokal niveau ikke blot i distrikterne, men også på bestemte steder, hvor problemer med handicappede bliver akkumuleret, siger Siarhei Drazdouski.

 

Siarhei Drazdouski og Mikhail Matskevich under et møde i Minsk med deltagerne i "Agenda 50" -kampagnen. Foto af "EuroBelarus" informationstjeneste.

Motivation og princippet om ikke-indblanding:

 

For det meste har dette ført til deltagelse i kampagnen som facilitatorer, der mobiliserer lokalsamfundets repræsentanter til at arbejde. I starten var det planlagt, at de ville deltage som eksperter i indholdet og i dybtgående aspekter af konventionen. Men det mest presserende behov er nu blevet processen i lokalsamfundet. Desuden støtter facilitatorerne den konstruktive kommunikation mellem forskellige parter, trods deres status og stilling. For eksempel hjælper Yuliya Stankevich initiativgruppen i Babruysk. Sammen arbejder de på den metodiske tilgang kaldet "22 trin", som muliggør gradvis opbygning af en lokal dagsorden.

 

- De er meget motiverede mennesker, villige til at diskutere og løse problemer i deres egen by, siger Yuliya om samfundet i Babruysk.

 

Her har deltagerne allerede identificeret problemer inden for handicapområdet, der skal behandles i deres by, og har identificeret prioriteter. Nu udvikler de logikken med at løse de prioriterede spørgsmål: mål, målsætninger, forventede effekter ... Og snart begynder de at oprette en handlingsplan. De største vanskeligheder, ifølge Yuliya, står i at bringe alle interessenter til gruppens arbejde, men dette spørgsmål, forsøger de også selv at løse.

 

- Medlemmerne af initiativgruppen arbejder med forståelsen af behovet for konventionen. Det vigtigste er, at dets bestemmelser virkelig er virkede, og det afhænger af alle interesserede i lokal samfundet samt dets organisationer, antager Yuliya Stankevich.

 

Hendes kollega Ellada Hukasava arbejder sammen med Stolin-holdet. Det vigtigste princip for et sådant samarbejde er, mener hun, at være den ikke-indblandenede i de processer, der finder sted på stedet.

 

- Vi kan udtrykke vores mening, fortælle dem om lignende situationer, dele vores erfaring, men vi skal forstå, at folk på området kender bedst om deres problemer og vanskeligheder, såvel som hvordan disse kan løses. Jeg skriver ikke planer for dem; fortæller dem ikke hvad og hvordan man gør det. Jeg inspirerer bare, motiverer dem, støtter og forsøger at være ved siden af dem, hvis noget går galt.

 

Stolinholdet består af både lokale myndigheder og ikke-statslige organisationer. De er professionelle nok og har længe arbejdet med hinanden. Vanskeligheder opstår kun på grund af gruppemedlemmernes egen 'forretninger', såvel som at de alle har egen vision om, hvordan det skal være, bygget på egen erfaring og viden, men medlemmerne forsøger altid at finde et kompromis.

 

–Jeg er meget inspireret til at se, at mange vidunderlige og dedikerede mennesker inden for projektet, det er vigtigt for mig, at konventionen om handicappedes rettigheder er blevet mere og mere trængt ind i vores byer. Jeg mener, at dette projekt er meget vigtigt, og i henhold til de repræsenterede byer er andre lokalsamfund i stand til at forberede deres egen dagsorden. Og selvfølgelig er vores kolleger i Stolin de bedste, de er vidunderlige, og jeg tror, at både dem og os, vi vil lykkes, opsummerer Ellada

 

Ellada Hukasava og Yuliya Stankevich (ekstremt til venstre) under et møde i Minsk med deltagerne i "Agenda 50" -kampagnen. Foto af "EuroBelarus" informationstjeneste.

 

Hele artiklen kan læses her

27.03.2018

Konventionen - imod frygt, barrierer og stigma

Gennem bevidsthed øges livskvaliteten. Eksperter i Volozhin har derfor besluttet og organiseret opsøgende konsultation om konvtionen om handicappedes rettigheder i byrådets distrikt.

d. 22. marts fandt en sådan høring sted i Rakov. Her er bestemmelserne i konventionen, der er fastlagt i rettigheder og frihedsrettigheder, mekanismer til beskyttelse af handicappedes rettigheder samt information om sociale ydelser, der tilbydes af Volozhinsky social forvaltning.

 

Generelt er Volozhin måske en leder i Hviderusland i antallet af færdige projekter i forbindelse med løsning af handicappedes problemer. En af de mest ambitiøse af dem er - "Volozhin uden barrierer", hvor den indbyggede hostel for handicappede tilbydes, og som vil indeholde turistzonen, vandrerhjemmet, konferencelokalen, og en Cafe. Ud over dette, og på nuværende tidspunkt har det regionale center været i drift i 14 minutter (!) Socialt projekt til dyrkning af østers champignon. Ved afslutningen af denne event vil 4 personer, der arbejder i den og har et handicap, vil der blive modtaget royalties.

Med sådane aktiviteter kunne Valozhyn ikke undslippe' kampagnen, "Agenda 50", også for at opnå den mest vellykkede konsolidering af konventionen om handicappedes rettigheder i de belarussiske regioner. Og lokale aktivister vandt en mini-grant fra EU om gennemførelsen af projektet "Formidling og anvendelse af konventets ideer".

Projektet producerer allerede resultater

De lokale myndigheder har også et håb om samarbejde, om hvordan de kan støtte projektet til formidling af konventiones ideer. Formand for eksekutivkomiteen for Rakovski-landdistrikterne Alexander Mekinko erkender, at der i området også er ulemper ved trafik, som ikke er lette at løse, og at der mangler infrastruktur og en række andre problemer. Men han mener, at vedtagelsen af konventionen over tid kan gøre en forskel, når man gradvist gennemfører det som er foreskrevet heri.

- Konventionen – er en specifikt defineret plan for, hvad du skal udføre, - siger han.

 

Larisa Scherbachevich bemærker, at projektet ikke umiddelbart kan lukke alle spørgsmål i området, men han vil danne grundlag for oplysninger om, hvem der skal udføre visse opgaver og få resultater. Allerede takket være initiativet fra fagfolk på feltcenteret er det bedre at forstå handicappedes vanskeligheder og behov. Faktisk er de i landdistrikterne lidt anderledes end i byen, hvor folk er mere informerede og mindre akutte spørgsmål om muligheden for adgang til en bestemt institution.

 

Efter samråd konkluderede vi, at i Ivyanets og måske i form af Rakov arrangerer arbejde, hvor Volozhinski social centers eksperter vil tage ud til bosættelserne og lave klubber for handicappede for at sætte dem i stand til sociale projekter. Når alt kommer til alt, er folk fra området vanskelige at komme til vores center i Volozhin, så hvis du er villig, vil vi skabe sin gren - løfter Larisa Scherbachevich.

 

Vil du vide mere se venligst:

 

Engelsk her

 

Russisk her

13.03.2018

Nyheder fra februar og marts 2018

Der er nu rigtig meget knald på ..

Der er nu rigtig meget knald på udviklingen af lokale dagsordner i de 5 udvalget byer.

Målet er at udvikle egne strategier, der understøtter handicap konventionens intentioner; men udviklet af lokale myndigheder og lokale NGOer. Det har været og er fortsat en hård process, men det ser ud til at arbejdet med lokalområderne i strategisk planlægning nu giver resultater. Vi kan nu både høre og se, at man forstår at også de små projekter skal være understøttende for arbejdet at lave strategisk planlægning. TUS (den polske partner) og ORPD (den hviderussiske menneskerettigheds NGO inden for handicapområdet) vil arbejde intenst med de 5 udvalgte pilot byer til oktober i år.

 

Aktiviteter i februar

Den 19. februar blev der atter gennemført et 'Agenda 50' udviklingsmøde i den femte udvalgte by Stoubcy i Minsk regionen. Locale myndigheder fra bl.a. det lokale social center var samlet for at komme videre i udviklingen af 'lokal 'Agenda 50'.

Den 28. februar afholdt projektet en større pressekonference som et frokostmøde. Den lokale presse i Babruisk var inviteret for at høre om projektets små projekter i Babruisk. De 3 små projekter præsenterede her deres tiltag. Mest fokus i disse små projekter er formidling og træning rettet mod arbejdspladser for personer med handicap.

 

Den lokale presses artikler kan ses her:

1 2 3 4 5

 

Aktiviteter i marts

Den 1. og 2.marts blev der atter gennemført 'lokal 'Agenda 50' udvikling i Schuthzin og i Volozhyn.

 

Den 3.marts var alle de 5 byer's 'Agenda 50' repræsentater samlet til et netvæksmøde i Minsk. Målet var at præsentere status af 'Agenda 50' udviklingen, status på de små projekter, samt at skabe netværk mellem byerne på tværs af disse.

Den 4. marts var det overordnede projekt team så samlet i Minsk for at samle op på dagene samt tidsplanlægge næste periode.

21.02.2018

inclusive | Eugene Burshtyn, EuroBelarus

 

Vi vil om orientere om vor holdning til handicappedes problemer!

I Stoubcy (Minsk-regionen) fandt en workshop om strategisk planlægning sted, og men begyndte at skrive den lokale dagsorden for at løse problemer med handicappede.

 

I 2015 accepterede Hviderusland konventionen om handicappedes rettigheder, som navnlig fastsætter lige rettigheder for alle kategorier af befolkningen. For at opnå ægte lighed og fuldt ud at gennemføre bestemmelserne i konventionen, er det ikke nok blot at underskrive dokumentet. For at kunne opnå denne lighed, gennemføres kampagnen "Agenda 50",med støtte fra EU i Hviderusland, som tager sigte på at gennemføre de grundlæggende bestemmelser i konventionen i lokalsamfundene. I forskellige regioner i landet gennemfører vi konkrete praktiske trin, som vil bidrage til at realisere de grundlæggende principper i den internationale konvention.

 

Kampagnen lancerer også forskellige projekter i fire hviderussiske byer, hvor lokalsamfund forsøger at løse nogle af de problemer, der er relevante for handicappede, dette ved at oprette deres egen lokale dagsorden.

 

Endnu en by, der slutter sig til kampagnen, er Stoubcy. Den 19. februar blev workshoppen om strategisk planlægning af en lokal dagsorden afholdt coached af TUS Foundation fra Polen.

 

Mødet havde repræsentanter for Territorial Social Services Center, Røde Kors' regionale organisation, handicaporganisationer samt assisterende stedfortræder af Repræsentanternes Hus.

Efter at have været bekendt med hinanden, fortalte TUS om sig selv og hvad de har opnået med at løse problemerne med handicappede i Polen i flere årtier.

 

"Vi arbejder ikke kun med handicappede, det er vigtigt for os at arbejde med hele systemet, og vi er involveret i strategisk planlægning", - sagde Malgorzata Peratsyatkovich i begyndelsen af mødet. - Udvikling af evnen til at søge midler til gennemførelse af vores projekter og ideer. Vi har inviteret jer, så I kan skrive et lokalt program i dag.

 

Derefter tilbød TUS Stoubcy samfund at arbejde med metoden "22 trin". Den blev udviklet og testet i praksis i de fem regioner i Polen og vigtigst af alt, og en fordel,er, at den er tilpasset hviderussiske realiteter.

 

Derudover blev det konstateret, at strategisk planlægning - var noget helt nyt for Stoubcy. Direktøren for Stoubcy Territorial Social Services Center Svetlana Blashko sagde, at ifølge dette princip bør lokale institutioner arbejde inden for rammerne af staten for at skabe et barriererfrit miljøprogram.

 

- Men det er ikke så meget: Handicappedes behov er større end de kan ydes af staten. Programmet skal udformes efter "bottom-up", men staten skaber en "top down", - indrømmede Svetlana Blashko.

Samtidig har tilsynsmyndighederne ifølge hende siden vist interesse for, hvordan programmet skal udføres. Og der er etableret en koordineringskommission, der omfatter repræsentanter for statslige organer og ikke-statslige organisationer, der møder hver tredje måned for at diskutere fremskridt og planlægge budget.

 

- Strategisk planlægning - vejen fra et punkt, hvor vi er på det punkt, hvor vi vil være. For at gøre dette skal du overveje tid og penge, som vi ønsker at nå målet. Ved planlægning er det vigtigt at forstå præcis, hvad vi vil gøre, hvad vi har ressourcerne - materiale, menneske mv. - forklarede Małgorzata Peratsyatkovich. - Dette hjælper den svenske model "Agenda 22", der siger, at du ikke kan planlægge noget for handicappede, hvis du ikke arbejder sammen med dem. De skal have en stemme, de bør være de vigtigste eksperter og deltage i alle faser af strategisk planlægning og ikke kun i dem, der vedrører dem direkte.

 

Dette princip skal læres i praksis. Efter den teoretiske blok og detaljeret bekendtskab med instrumentet "22 trin" var det tid til at gå til diagnosen af sociale problemer. Deltagerne blev herefter opdelt i to grupper - "beboere" og "lokale myndigheder" - og modtog instruktioner, hvorefter de skulle planlægge en 6-etagers bygning. At gøre dette viste, skal man være komfortabel med alle resultaterne, og vi må derfor arbejde i heterogene grupper.

 

Det tredje arbejde var afsat til direkte skrivning af deres egen dagsorden for Stoubcy. Til dette formål dannede deltagerne et hold og tildelte roller, og det var meget vigtigt, at de ikke blev pålagt med magt. Den dato, hvorved den besluttede at udfylde de statistiske oplysninger i det oprindelige spørgeskema og skabe en lokal dagsorden, var medlemmerne af holdet også bestemt for sig selv - var den 2. april. Det næste skridt var at finde de vigtigste problemer med mennesker med handicap i Stoubcy. Blandt dem konstaterede deltagerne manglen på evnen til at bevæge handicappede i byen og området, manglende barrierefri miljø, jobskabelse, adgang til gratis juridisk rådgivning og at kende handicappedes rettigheder. Derudover viste det sig, at rehabilitering af de disponible midler ikke løser handicappedes problemer, ligesom rehabilitering ikke er tilgængelig i medicinske institutioner.

At skrive en lokal dagsorden for Stoubcy vil tage mere end en måned, men det var vigtigt at tage de første skridt til 22'erne - og disse er blevet lavet.

 

Ifølge vicedirektør for kontoret for handicappedes rettigheder Michael Mackiewicz giver et træningsseminar om oprettelsen af en lokal dagsorden mulighed for et andet kig på sit arbejde for mennesker, der har tæt tilknytning til temaet handicap. Dette blev bekræftet af eksempler fra Shchuchin og Volozhin, hvor arbejdet med at skrive den lokale dagsorden startede tidligere dog med samme problemer, så Stoubcy var ingen undtagelse.

 

- 'Nu om orienterer vores holdning til handicappedes problemer' - sagde Svetlana Blashko. - Det viste sig, at selv når vi har arbejdet som hold, har vi ikke alle vist alt. Men hun var glad for, at flertallet af deltagerne er klar til at arbejde for en fælles sag, og at arbejde på dagsordenen vil give mulighed for at opbygge en ordning for at løse vores byens problemer.

 

Materialet blev udarbejdet inden for rammerne af det internationale projekt "Handicappedes rettigheder: dagsorden for Hviderusland (dagsorden 50)."

 

"Agenda 50", gennemføres med støtte fra EU i samarbejde med Fundacja TUS (Polen) og NGO'en "European House" (Danmark). Gennemførelsen af kampagnen i Hviderusland deltager i Rettighedsmyndigheden for Handicappede, International Consortium "EuroBelarus" og Centre for European Transformation.

 

Link til den engelske artikel her

Link til den russiske artikel her

 

Photos by Pavel Savitsky

15/01/2018

Mini project #04 in Volozhin

Initiativ i aktion

Arbejde med realisering i Volozhin-distriktsprojektet "Formidling og anvendelse af ideen om CRPD." Der skal fholdes alle nødvendige konsultationer, uddannelsesseminarer. Den første begivenhed, som kan være projektets virkelige start, blev en presselunch for repræsentanter for regional og lokal presse, ledere af offentlige foreninger og alle interessenter.

 

Leonid Vikentievich Sadowski - Chef for afdelingen for Arbejde, Beskæftigelse og Social

Beskyttelse af Executive Committee, Galina Fadeevna Paradise - Direktør TTSSON opsummerede det foreløbige arbejde, delte sine egne tanker om trinvis gennemførelse. Det blev bemærket, at det er på nuværende tidspunkt at handicappede og deres familier fuldt ud bør udtrykke deres interesse og være med i arbejdet.

 

Under drøftelsen delte følgende deres tanker: formanden for den primære organisation af NGO

"Hviderussiske Forening for Bistand til Handicappede Børn og Unge" Larisa Scherbachevich, formand for den regionale organisation for det belarussiske handicaporganisation og Victor

Olgertovich Suboc,h formand for distriktskontorerne for Belarussiske sammenslutning af synshandicappede mennesker Mikhail A. Nevedomsky, Mødre af børn med handicap Volozhin, Ivenets, Rakova, repræsentanter for den belarussiske republikanske ungdomsunion, ansatte og

TTSSON TsKRNiR.

 

Deltagerne udtrykte nogle interessante ideer. Blandt disse - søgen efter frivillige gennem sociale netværk, tilrettelæggelse af minikoncerner målrettet social orlov for forældre til handicappede børn. Mødre, der opdrager børn med handicap, skal tilbydes at diskutere flere vigtige spørgsmål som

utilstrækkelig barrierefri miljø i bosættelserne i regionen. For eksempel spørgsmålet om Ivyanets, hvor det er umuligt at kørestolsbrugere besøger BWC – pga. en ubehagelig rampe i anlægget.

 

Men den nuværende note om, at skiftet i retning af socialisering af handicappede har, og de er betydelige. Under afslutningsrådgivning, som afholdes på landsbestyrelsens område, indsamles information - kommentarer, forslag og ønsker - at fortsætte, så vil alle oplysninger blive behandlet. Det er planlagt at holde et rundt bord på resultaterne af projektet.

 

Kampagnen "Agenda 50" støttes af Den Europæiske Union i Belarus. #EUforBelarus #

ESdlyaBelarusi # Agenda50BY.

Link til artiklen. ENG

 

Valentine Kravnevich

22.12.2017

'Een mand laver ikke et hold, men forenet kan vi gøre meget':

I Ščučyn lærte handicappede at være ledere og til at forpligte deres interesser.

 

Webstedet "EuroBelarus" skrev allerede om projektet, der blev gennemført i Stolin inden for rammerne af kampagnen "Agenda 50". En anden pilotafvikling er Ščučyn, hvor der igangsættes et igangværende arbejde med oprettelsen af en lokal dagsorden om gennemførelsen af konventionen om handicappedes rettigheder. Informationstjenesten "EuroBelarus" besøgte byen og kom også til en to-dages "Leader School" af en regional organisation af Hvideruslands Røde Kors Society i Hrodna inden for rammerne af projektet "Aktivt Fællesskab".

 

"Leader School" var designet til at undervise deltagerne i at skabe et hold og arbejde sammen for at løse problemer. Uddannelsen, hvoraf meget var afsat til advocacy og selvhjælpskompetencer, blev gennemført af og til de mest aktive borgere. Der var blandt dem klienter fra dagpleje enheder til handicappede og dagpleje enheder til ældre i et Territorial Center for Social Service, forældre til handicappede, ansatte i et Ščučyn-baseret Center for Social Service.

 

Aktiviteten til at håndtere handicappedes rettigheder i byen og i distriktet er blevet støttet af administrationen i Ščučyns eksekutivkomité. Parallelt med træningsperioden havde vi mulighed for at mødes med næstformand for Ščučyns direktion Hanna Hvyadziuk. Ifølge hende er projektet "Aktivt Fællesskab" meget vigtigt for distriktet, og statslige organer og offentlige institutioner har til hensigt at gøre alt muligt for handicappede, at de ikke føler sig diskriminerede i noget.

Den første mulighed vil blive åbnet i januar under samme projekt "Aktivt Fællesskab": Deltagerne samles for at opsummere alle undersøgte spørgsmål og behov, og derefter deltager de i det koordinerende interdepartementale råds møde, hvor de vil diskutere løsningerne til udfordringerne for handicappede.

 

Projektkoordinator for EU-delegationen i Hviderusland Natallia Stasevič kom også til mødet. Hun lavede en tur til Ščučyn for at tale om mulighederne for deltagelse i internationale projekter, herunder dem inden for rammerne af grænseoverskridende samarbejde (EU cross boarder coopertation). Natallia Stasevič mindede også om, at man ikke bør reducere konceptet udelukkende til fysisk eller psykisk handicap.

 

'Det gælder grundlæggende menneskerettighedsspørgsmål. Handicappede er de samme borgere i Republikken Belarus, og de bør også kunne deltage i kulturelle begivenheder, modtage æstetisk fornøjelse. Så disse selvhjælpsgrupper bør lære og opfordre dem til at tale hvad de vil have, hvad de mangler'.

 

Vil du læse hele artiklen på engelsk - på russisk

 

14.12.2017

'At tale om personer med handicap separat i samfundet kan ikke lade sige gøre

og når vi siger kvalitet, siger I inklusion!'

 

Sådan udtaler Małgorzata Peretiatkowicz and Piotr Todys TUS foundation Warsawa Polen.

TUS eksperterne gennemførte en 2 dages strategisk planlægnings work shop af lokal Agenda udvikling og implementering i byen Volozyn. De to dages arbejde resulterede i et draft dokument, som skal videreudvikles af lokale NGOer og myndigheder. Processen bygger på metoden som TUS har udviklet, beskrevet og tilpasset Hviderussiske forhold. Brochuren kan hentes her https://eurobelarus.info/files/22/86/22_krok_.pdf

 

Mens TUS var i Minsk blev de interviewet af EuroBelarus og her fortæller de:

'Den tilgang vi ser her er meget vigtig for os: Handicappede vil ikke have barmhjertighed, de kræver lige rettigheder. Men i betragtning af den måde dit system fungerer på, synes det mig, at det vil tage lang tid at nå denne tilgang til at nå dine centrale myndigheder, - bemærker Małgorzata Peretiatkowicz.

 

Hendes kollega finder det virkelig interessant at deltage i fælles møder med ngo'er, der arbejder med handicappedes rettigheder og høre deres forslag.

'Vi ved, at Hviderusland ratificerede konventionen om handicappedes rettigheder, men vi har ikke et indblik i, hvordan den implementeres lokalt. Denne situation minder mig om i Polen: vi overvejer stadig hvad vi skal gøre med dokumentet', - indrømmer Piotr Todys.

 

Selv om de diskussioner, som de polske eksperter oplevede involverede personer med handicap, ville det være endnu bedre, hvis deres forhold var større og nået mindst 50%. TUS Foundation lægger ofte vægt på selvforsvaret i projekter, som de implementerer i Belarus. Taler om de lokale dagsordener Piotr og Małgorzata hjælper med at skabe, de siger, at "alt går rigtig godt, men vi vil gerne se flere personer med handicap, der deltager i processerne".

 

- Hovedpunktet i vores bekymring kommer, når vi skal lære om, hvorvidt de mennesker, som disse dagsordener bliver skabt, rent faktisk bruger dem i deres liv, - konkluderer Piotr.

 

- Jeg tror, ??at det er noget realistisk at skrive dagsordenerne, de vil blive udarbejdet, - fortsætter hans kollega. - Implementeringen vil dog kræve en hurtig og adaptiv tilgang: Implementere skal vide, hvor de skal finde ressourcer og mennesker. Mens de implementerer dagsordenerne, skal folk delegere ansvar, lede efter muligheder, stille opgaver selv - og dette element er meget vigtigt med hensyn til lokalsamfundets udvikling.

 

Udenlandske eksperter er tilbageholdende med at tale om forskelle i tilgang til problemet med handicap i Hviderusland og Polen. De er heller ikke villige til at foreslå, hvordan Hviderusland kan bruge Polens oplevelse.

 

- Jeg tror ikke, at sammenligningen er en god ide. Vores stater og samfund har udviklet sig så forskelligt, at det er svært at sammenligne dem. Det er som at sammenligne to atmosfæriske fænomener, der eksisterer på deres egen måde, og har ret til at være, hvad de er. Landene vi lever i er helt forskellige: selv ord, der lyder på samme måde, betyder forskellige ting på vores sprog. Jeg kan kun sige, at hviderusserne er vidunderlige, og jeg kan virkelig godt lide dem, - siger Małgorzata.

 

- Selvfølgelig kan man bruge andres erfaringer, men jeg foretrækker at have egne oplevelser, - tilføjer Piotr. - Uden tvivl finder jeg det imidlertid vigtigt at bruge andres arbejde med hensyn til tilgængelighedsstandarder. Det er vigtigt at huske, at processen med standardindstilling er ved at fortsætte, vi bør konstant udvikle og revurdere de eksisterende standarder.

 

Det er vigtigt at kunne kritisk vurdere situationen i nabolandene, forstå, hvad der skete der og hvordan tingene fungerede. Det er lige så vigtigt at kunne omsætte denne viden til vores egne virkeligheder og vurdere, hvad der kan fungere her (og hvis i det hele taget).

 

Vil du lære hele artiklen kan den hentes her på engelsk og her på russisk

7.december 2017

'Hvad kan vi lære af andre, også i forhold til at tilbyde personer med handicap, arbejde'... erfaring fra Letland.

 

'Agenda' projektets små projekter har travlt med at gennemføre de mange forskellige aktiviteter, som de har fået støtte til.

 

Stolin er meget aktive og har i starten af december 2017 gennemført et rundbordmøde med den lettiske NGO 'Wings of Hope' representeret af Eva Vilkina fra Sigulda i Letland. Hun fortalte hvordan det var lykkes at skaffe midler til at etabere en social økonomisk virksomhed for personer med handicap. I dag er der to sådanne sociale virksomheder i Letland, én i Sigulda og én i Riga.

 

I dag tilbyder centeret i Sigulda 8 forskellige work shops, og produkterne er i dag af så god en kvalitet, at disse sælges på markedsvilkår. Kommunen er nu gået ind med økonomisk støtte til med renovering af de fysiske rammer.

 

'Wings of Hope' tilbyder ligeledes rehabiliteringskurser of aflastning til familier med personer med handicap. Organisationen stoppede ikke ved dette initiativ; det lykkedes at få efteruddannet lærere så børn med selv store handicaps kan følge den almindelige skole.

 

Vil du læse mere kan dette findes her engelsk og her på russisk

 

4. december 2017

Tilgængelighed - dette er ikke en rampe, men et middel til uafhængighed.

Det betyder, at folk skal have mulighed for at besøge forret-ningerne, gå i biografen, restaurant for at være konkurrence-dygtige på arbejdsmarkedet - understreger Mikhail Skrabeyka.

 

I byen Stolins er de statslige organisationer og lokale myndigheder i gang med at gennemføre et projekt rettet mod at give handicappede mulighed for et uafhængigt liv gennem det at oprette deres egen dagsorden for regionen.

Den 3. december var det den internationale dag for handicappede, hvis mål - at fremme handicappedes rettigheder inden for all områder af det offentlige liv samt at tiltrække offentlighedens opmærksomhed på handicappedes problemer. Hviderusland her underskrevet Konventionen om Handicappedes rettigheder (dette skridt i vores land tog otte år) og forpligter sig nu til at sikre, at disse gennemføres. For at understøtte en vellykket gennemførelse af konventionen i Hviderusland blev lanceringen af kampagnen "Agenda 50" gennemført, dette for at skabe en lokal dagsorden for at løse specifikke problemer inden for handicapområdet i regionerne.

 

Stolin, som dog ligger i bunden af Polesie, kaldet hinterland, ligger ikke under for dette. Pæne gader, pænt malet bygninger, renhed – er det der straks rammer øjet. Og alle samfundsmæssigt vigtige bygninger i byens centrum er tilpasset så disse kan besøges ad de som er handicappede: Indgange er udstyret med ramper på trapper, rækværk og døre – og lyse gule etiketter til synshandicappede. Alt dette vil bidrage til projektet med henblik på oprettelsen af en guide til byens tilgængelighed for handicappede og har endda været vært for den første fase af vurdering af byfaciliteter.

Tilgængelighed - er ikke en rampe. Det betyder, at folk skal have mulighed for at besøge forretningerne, gå i biografen, restaurant, for at være konkurrencedygtig på arbejdsmarkedet. Vi har ikke handicappede grupper, der ikke fungerer, ingen grupper forbydes at arbejde, men begrænser det kun - understreger Mikhail Skrabeyka.

Michael Skrabeykaan understreger, at projektet har fået en god start takket være de lokale myndigheders støtte, med hvem der var noget frugtbart samarbejde på handicapområdet. Det er kendt, at for at lykkes er det vigtigt at have et godt fundament, og det har vi i Stolin. Den første vurdering af barrierefri miljø begyndte for omkring fire år siden. Nogle gange viste det sig, at de samme ramper ved indgangen til institutionen ikke overholdt standarderne - og lederne af disse institutioner skulle rette op på dette.

Projektet har nu afholdt seminarer og rundebordsmøder, hvor Stolin-aktivisternes oplevelse deles med deres kolleger fra forskellige lande (Polen, Letland, Ukraine), samt planlagdte arrangementer med deltagelse af arkitekter og andre fagfolk. Snart at være vært for træning med chauffører til transport af personer med handicap i lavtliggende busser med ramper, der er udstyret til dette. Efter det nye år vil der påbegyndes fuld overvågning af byfaciliteter til sommerfrigivelseskataloget på et barrierefrit miljø.

- Vores globale mål er – at støtte til et uafhængig liv for personer med handicap. Og ikke kun et separat værelse i lejligheden, men med lige adgang til alle tjenester.

 

Læs mere på den engelske udgave her

Læs den russiske udgave her

 

24. november 2017

Andrej Egorov:

Det afhænger af menneskene på jorden

Kampagnen "Agenda 50" i Stolin distriktet lanceret et socialt projekt "Equal -. Absolut"

Hviderusland underskrev konvention om rettigheder for personer med handicap, som giver en opdatering på handicappolitikken, som nu føres, og er en politik baseret på menneskerettigheder. Da konventionen nu er underskrevet, og er ratificeret, vil dens bestemmelser afspejles i de hviderussiske love om socialpolitiske programmer. Men den proces, der føres i regeringen, skal fyldes nedefra – dette gennem aktiviteter af enkeltpersoner, lokalsamfund, ikke-statslige organisationer, og bysamfund. Dette understøttes af "Agenda 50" , som bliver implementeret i Hviderusland med støtte fra EU.

- Det må være en opgave for hele samfundet. Essensen af dagsordenen og er at stimulere aktiviteten af mennesker i byerne igennem oprettelse af forbindelser mellem de forskellige aktionsgrupper, der ikke venter på, at en dag vil komme staten og gøre noget, - bemærkede i kommentarer Service information "EuroBelarus" direktør for Center for Europæisk Transformation Andrei Yegorov .

Men denne aktivitet skal planlægges rationelt . Disse lokale planer har en lokal dagsorden, som gælder ikke for hele landet, eller endda en bestemt region, og blot noglet af byen. Til dato, er der gennemført en undersøgelse af parathed af belarussiske byer til at gennemføre konventionen, og her er det de grupper af lokale venner af organisationer af mennesker med handicap og visse offentlige organer (lokale sociale tjenester center i nogle byer), såvel som fra andre interesserede ikke-statslige organisationer og almindelige borgere initiativ, som står bag initiativerne.

- Vi brugte erfaringerne fra vores kolleger fra Polen, som har udarbejdet en metode til at arbejde med dagsordenen ud fra vores betingelser. I modsætning til vores naboer, som alle har været temmelig centralt bestemt, og lokale myndigheder har måttet udvikle planer i overensstemmelse med polsk lovgivning, har vi og de lokale myndigheder ikke haft behov for at gøre dette. I vores situation, vi har ikke haft et "top" initiativ, og vi derfor snarere laver planlægning "nedefra", men hvis og hvor det er muligt, vil vi blive en del af de lokale myndigheders udvikling, - siger Andrey Egorov.

Det første og mest alvorlige problem ved enhver initiativgruppe er at det kræver en hvis legitimitet til at gøre et sådant arbejde. De lokale myndigheder føler sig som 'herrer' i deres placering, så nogle gange tages beslutninger som ikke helt passer med den rigtige løsningsmode. I stedet for at samarbejde af hensyn til en forbedring af situationen på stedet opnås en så usund konfrontation: de lokale myndigheder contra offentlige initiativer . Dette komplicerer i høj grad arbejdet, som om der ikke er nogen legitimitet og ret til at gøre noget, initiativerne bliver ustabile. Derfor kræver dette arbejde en stor grad af engagement, offer og stædighed.

Men nogle gange er der et ønske om samarbejde og fællesskabsinitiativer med offentlige myndigheder – og her er bliver der dannet gunstige relationer, som i Stolin.

- Men ofte har borgerne ringe kendskab til situationen i byen og har ikke de relevante kompetencer til at gennemføre sådanne initiativer. Du skal have en masse aktivitet, kreativitet, åbenhed, hastighed handling – da lidt eller intet har ændret sig i de mindre bysamfund - sagde kilden.

Planer for gennemførelsen af dagsordenen er forskellig fra by til by. Afhængigt af de offentlige aktiviteter på sociale området og forbindelserne med lokale myndigheder, tilstedeværelsen af aktive kirker, uddannelsesinstitutioner, der kan bidrage noget til denne aktivitet, forurening og det er derfor en enestående grund til at begynde at planlægge. Efter alt, kan vi kun stole på de tilgængelige ressourcer, der kan være involveret i dette emne.

- Meget afhænger af de mennesker på jorden i gennemførelsen af dagsordenen, hvad de kan og er villige til at gøre. Nærmiljøet er meget mere positiv for ændringer i disse byer (uanset om de er store eller små), hvor der er en stor initiativ grupper af mennesker med handicap. Men jeg ser to problemer, der kan opstå. Den første er "lunefuld" holdning til arbejde, siger de, vi vil gøre noget, og så vil det gå af sig selv. Det gik ikke af sig selv. Det andet problem er, at folk kan opfatte arbejdet på dagsordenen som et lille sæt af handlinger i mangel af en forståelse af, at denne plan kan vende noget . Vi bør forsøge at sikre, at vi får et team af folk fra forskellige sektorer knyttet til hinanden og med nøglen til stakeholders i byen - erhvervslivet, staten, kirker. Vi er altid klar til at hjælpe og til at indgå i aktiviteter, der bliver nede på jorden, og til alle de ressourcer, som vi har her. Derfor er det - for folk på jorden.

I mellemtiden, i Stolin District er man begyndt gennemførelse af det første projekt inden for rammerne af kampagnen "Agenda 50", med titlen "Equal - Equal" . Den består i at skabe betingelserne for en selvstændig tilværelse for unge med handicap i Stolin distriktet og giver mulighed for formidling af erfaringer til andre regioner. Projektet vil blive gennemført i løbet af året. I denne periode vil deltagerne overvåge alle offentlige og administrative bygninger, cateringvirksomheder i Stolin for tilstgængeligheden i nærmiljøet. Alle data vil blive behandlet, som vil frigive en guide til Stolin om tilgængelighed for mennesker med handicap, med angivelse af hvert sted.

Social projekt "Equal - gennemføres af Center for støtte til unge med handicap, det belarussiske Røde Kors, det belarussiske assistance til handicappede børn og unge, distriktet organisation "BelTIZ" regionalt center for korrektion og Udvikling Træning og rehabilitering, forretningsudvalg og initiativet gruppe af forældre, der handicappede børn.

Ch. taksama vynik dasledavannya: Potentielle muligheder for at gennemføre lokale planlægningsmekanismer i de hviderussiske regioner for at sikre handicappedes rettigheder

 

ENG + Additional photos

31. oktober 2017 - Netværksmøde

De 6 små projekter, som skal understøtte udvikling af lokal agenda, har nu efter rigtig meget besvær modtaget deres bevillinger på deres bankkonti.

I Hviderusland skal al udenlandsk valuta gå igennem statsbanken centralt i Minsk, dette for at sikre, at staten ved, hvad som formidles af forskellig valuta og til hvem. Herefter sendes pengene, i dette tilfælde i Euro, til hver projekts egen eurokonto. Denne skal oprettes specielt, og det skal være en statsgodkendt forening med div. godkendelser til at lave humanitært arbejde, som kan være ansøger og modtager.

 

Men selv om pengene er på kontoen, projektet er beskrevet og 'sat' i de rigtige dokument skabeloner, skal disse godkendes af de lokale projekt -registreringsmyndigheder, og nu bliver det så interessant, om disse vil godkende. Det handler sjældent om indhold og mål, men mere om den korrekte skrifttype og størrelse er benyttet, og at alle oplysningerne er placeret korrekt på papiret. Ellers tilbagesendes ansøgningen og tiden går indtil dette er rettet med nye underskrifter og div. stempler. Imens arbejder vi alle på at omlægge budgettet og synliggøre og beskrive modeller og metoder til at understøtte de små projekter. Husk at projekterne alle også er underlagt EU's skrappe synlighedskrav. Vi har da også allerede fået at vide fra EC Minsk, at de vil være mere end nidkære i deres godkendelser af aktiviteterne, når disse skal vurderes som valide og dermed støtteberettigede.

 

Alle partnerne i projektet, TUS fra Polen, CET og ORPD fra Hviderusland og EuroBelarus fra Litauen og os selv i DEH har været igennem et meget frustreret projektår. Vort projekt blev i sin tid godkendt under et af EU's Human Rights programmer (EIDHR), og fra 20 års arbejde i landet ved vi, at hvis vort projekt, som også er et civilsamfundsprojekt skal lykkes, skal vi færdes med forsigtighed ift. offentlige myndigheder. Det har vi så gjort for vi ønsker samarbejde. Vi oplever i dette år, at EC Minsk, og dermed vel også EU, ønsker en anden retning end den tidligere; nemlig støtte til statens initiativer og Businessudvikling. Vi oplever, at det blinde øje delvist er vendt fra at fastholde restriktionerne for landets overgreb mod menneskerettigheder og civilsamfund.

 

Projektet oplevede sig dog også mere eller mindre presset til at lade alle de små projekter registrere, og ikke blot arbejde som civil samfunds initiativgrupper. Disse kræver ikke statsgodkendelse og kan fungere over en vis periode.

Så alle vor små projekter er vel mere eller mindre GoNGOer, altså statsgodkendte foreninger. Vi får se, om de små projektholdere kan skabe nye aktiviteter til forbedring af handikappede borgeres dagligdag, også selv om disse ikke ligger lige i statens top down styring og ønsker?

 

ENG version

Agenda 50 network meeting with small pilot projects

03/10/2017 - Olga

Lokale dagsordener som et redskab til gennemførelse af FN's konvention om handicappedes rettigheder

Netværksmøde gennemført inden for rammerne af kampagnen "Agenda 50", støttet af Den Europæiske Union. Netværksmødet blev afholdt med Den Europæiske Unions økonomiske støtte.

For næsten et år siden ratificerede Hviderusland (den 3. oktober 2016) FN-konventionen om handicappedes rettigheder. Dette var en milepæl for landets handicappede. Der skal dog tages et endnu større skridt for at gennemføre konventionens bestemmelser.

- En ratificering af konventionen gør det ikke, og hvis ikke der også er handling, vil konventionen ikke kunne arbejde på stedet. En passende løsning er oprettelsen af lokale projekter, som her og nu vil lancere konventionens i praksis. Lokalsamfundene kender bedst de specifikke behov i deres region, og de skal være direkte involveret i oprettelsen af sådanne aktiviteter, og som også skal fungere inden for rammerne af den eksisterende lovgivning, og i henhold til konventionen - siger Sergey Drozdowski, direktør for kontoret for rettigheder for personer med handicap.

Agenda 50 er en kampagne, der har til formål at gennemføre de vigtigste bestemmelser i konventionen om handicappedes rettigheder i et lokalsamfund. Det er planlagt, at konkrete praktiske skridt vil blive taget i forskellige regioner i landet for at gennemføre de grundlæggende principper i det internationale dokument.

Kampagnen afholdes i fem "pilot" regioner i landet: Stolin, Bobruisk, Volozhin, Lepel og Shchuchin.

Den 23. september blev der afholdt et netværksmøde i kampagnen, hvorunder de lokale partneres rolle i gennemførelsen af kampagnen og processen med at oprette lokale dagsordener blev drøftet. Repræsentanter for offentlige organisationer, som arbejder med sociale ydelser, skal til at arbejde med de handicappede selv samt repræsentanter for statslige organer, som også deltog i mødet.

 

 

Hidtil er der udviklet 6 mini-projekter, som er ved at blive registreret hos myndighederne. Disse har til formål at lette opbygningen af lokale dagsordener. Deres hovedmål er at reducere diskriminationsniveauet for handicappede på grundlag af handicap og fremme gennemførelsen af FN's konvention om handicappedes rettigheder.

 

_____________________________________________________

July 7, 2017

Opdatering af projektet 'Agenda for Belarus'

 

En del af det at have et projekt som er støttet af EU er også, eventuelt at blive udvalgt for ekstern monitorering. Vort projekt 'agenda for Belarus' blev således udvalgt og er over 9 dage i juni, blevet monitoreret af en såkaldt ROM ekspert: Resultat Orienteret Monitor (ROM) er en uafhængig gennemgang af EU-finansierede eksterne interventioner. Det giver et kort øjebliksbillede om gennemførelsen af en intervention på et givet tidspunkt. Det tjener ikke kun som et støtteværktøj til projektledelse ved at informere interessenterne om udførelsen af en specifik intervention, men bidrager også til erfaringer med videre programmering, design og implementering af interventioner.

 

ROM eksperten havde møder med Social Ministeriet, med TEH som koordinator, med alle partnerne, lokale NGOer og lokale myndigheder, som projektet har samarbejde med under projektets implementering.

 

EU's synlighedskrav

ROM eksperten var kritisk i forhold til den oplysningskampagne agenda 50 som projektet opererer under, når lokale aktiviteter skal gennemføres mellem myndigheder og lokale CSO grupper. Vi har dog nu fået en skriftlig aftale med Delegationen i Minsk, at vor partner i Belarus, som jo er hovedpartneren ift. projektes implementering, arbejder under sloganet agenda 50, med henvisning til at EU støtter initiativet. De øvrige partnere uden for Belarus, den polske TUS, den litauiske EuroBelarus og os i Danmark DEH, skal følge de synlighedskrav, som er udstukket af EU, som vist på denne side. EC Minsk PR kontor afholdt et 'træningsmøde' med de lokale partnere for at understrege vigtigheden af denne EU synliggørelse.

 

Belarus har nu udarbejdet den national handleplan for implementeringen af FN's Handicap konvension 2017 2025: Belarus National Action Plan for the implementation of the provision of the Convention on the Rights of Persons with Disabilities for the period 2017-2025

(Decision) (Annex)

 

Interessant læsning, og de mange flotte ord skal nu komme i spil i praktiske aktiviteter. At vi i vort projekt ikke havde turdet tro på at en handleplan kom i spil i dette projekts levetid, 3 år, gør nu at vi kan fokusere langt mere målrettet. Også så resultaterne af de små lokale projektet kan understøtte denne handleplan. De 5 udvalgte projekter har da også en klar strategi: Gennem deres lokale ativiteter at involvere de lokale brugere inden for forskellige handicapgrupper i selv at udvikle og evaluere tiltag som vil gøre det lettere at leve så almindeligt som muligt med sit handicap i det daglige. Det være sig ift. tilgængelighed, uddannelse, fritid,bolig og job, samt kunne være almindelig civilsamfundsaktiv, så som at stemme ved valg.

 

De små projekter i udvalgte lokalområder: Små lokale projekter er udvalgt.

'Samlet handler det om retten til frihed'

 

Mini projekt 'Equal to Egual'

I Stolin vil en gruppe med forskelligt fysisk handicap evaluere byens muligheder for at skabe et mere tilgængeligt miljø, bl.a. gennem praktisk deltagelse i benyttelse af byens rum og bygninger. Bl.a. adgangsforholdene til officielle bygninger. Resultatet bliver synliggjort ved seminarer, medier og brochure materiale.

 

Mini projekterne: 'Ask me' og ' employment posibilities'

I Brobuisk har man også valgt at fokusere på at skabe et barriere frit miljø for på den måde at synliggøre mennesker med handicap og deres ønske om også at deltage i civilsamfundets muligheder.

 

To andre miniprojekter i Brobuisk ønsker at fokusere på personer med handicaps job muligheder. Her ønsker man at kontakte arbejdsgivere og sammen med dem vurdere hvor der kan skabes jobåbninger for målgruppen, Samtidigt ud og afvikler man kurser i det at fungere på en arbejdsplads,

I Volozhin vælger man at sætte fokus på ændring af lavt selvværd blandt personer med handicap samt invitere til selv at tage aktiv del i debatten om at gøre samfundet mere handicap tilgængeligt.

 

Alle de små mini projekter har ønsket at benytte presse og oplysning som en vigtig del af deres projekter. Dette både for at sætte fokus på konventionen, dets muligheder samt det at Belarus har lavet en handleplan. Alle projekter har offentlige myndigheder som med partnerne, som gerne skulle medføre realistiske tiltag som kan indgå i oplæg til 'road maps' for deres egen strategi for implementering af konventionen. Vi håber så, at resultaterne og disses anbefalinger kan udmøntes i et strategisk papir til statsmyndighederne, som kan bruge dette som 'lessons learned' og anbefalinger.

 

Lige nu arbejder de små projekters stakeholders og projektes folk på at tilpasse projekterne til de administrative formater, som Belarus myndigheder forlanger for at få lov at gennemføre projekter, som ikke er statens. Og det kan vise sig at være en sej omgang.

 

17 June 2017

HVORDAN KAN MENNESKERETTIGHEDERNE BRUGES TIL AT SKABE BEDRE MULIGHEDER FOR MENNESKER MED HANDICAP - I HVIDERUSLAND

Centret for Europæisk Transformation (CET) har udarbejdet en forskningsrapport om muligheder for at lancere mekanismerne til at udnytte menneskerettighederne af handicappede i Hviderusland.

CET er partner i deh's projekt i Hviderusland ('agenda for Belarus')

Denne korte rapport præsenterer de vigtigste konklusioner om miljøet for gennemførelsen af FN-konventionen i Belarus. Første del er et kort overblik over den hviderussiske retlige ramme ud fra FN-konventionens tilgang. Vi anser det for vigtigt, fordi den nationale lovgivning afspejler den begrebsmæssige holdning til handicappede spørgsmål på den ene side. På den anden side repræsenterer det væsentlige handlingskrav. I anden del er der analyser af byens interessenter og deres rolle i FN-konventionens gennemførelsesmekanismer på lokalt niveau.

 

Denne rapport har ikke til formål at give en udtømmende beskrivelse af situationen i hver af de udforskede byer; Vi forsøgte snarere at definere eksisterende mekanismer, identificere trykpunkter og fremhæve bedste praksis. Endelig er den tredje del analysen af problemer og perspektiver for gennemførelsen af FN-konventionen gennem eksemplet på flere områder (adgang til fysisk rum, tilgængelighed for kommunikation og adgang til beskæftigelse) i lyset af indsamlet materiale om eksisterende praksis og tilgange.

 

Læs hele den oversatte artikel til dansk her.

 

Man kan læse den engelske ofgrussiske udgave her.

 

Vi har ligeledes vedhæftet selve rapporten her: ENG / RUS

 

6th June 2017

Roundtable: The Convention on the Rights of Persons with Disabilities: what changes are needed at the national and local levels

The roundtable brought together representatives of state structures, NGOs and international organizations to discuss further steps aimed at implementation of the international document.

 

Prepared in the frames of the campaign "Agenda 50", supported by the European Union. The round table was held with the financial support of the European Union and UNDP.

 

At the moment, many of the cities have already started to change something. For example, Volozhin is engaged in transforming the region into a barrier-free tourist region. Lepel has also started its work. By the way, an antidiscrimination festival took place there in the frames of the Accessibility Week. This indicates the interest of both local authorities and public organizations to move in one direction.

 

- In this regard, the initiatives and projects leading to positive changes in the society, in the sphere of accessibility acquire a special importance. That is why it's important to support them, as well as other projects that work in favour of a fair disability policy formation, "said the representative of the delegation of the European Union, Audronė Urbonavičiūtė.

 

Read more about the roundtable here

The article is prepared by Office for the Rights of Persons with Disabilities in Belarus

 

From the project life

Lene P:

If you have questions, comments or ideas for the project don't hesistate to write us.

 

Communication and Visibility Manual for EU External Actions

This manual has been designed to ensure that actions that are wholly or partially funded y the European Union (EU) incorporate information and communication activities designed to raise the awareness of specific or general audiences of the reasons for the action and the EU support for the action in the country or region concerned, as well as the results and the impact of this support. Read more

This project is funded by the EU and administred by the EU Delegation to Belarus.

Contact: delegation-belarus@eeas.europa.eu

 

If you want to learn about other EU funded projects in Belarus, please, visit the official website: http://euprojects.by

Lene.PETERSEN@post.tele.dk

TEH project coordinator, DK

STOLIN MINI PROJECT IN PROGRESS

Read the article

Læs også i HusInformation om Hvideruslands projektet:

For eksempel i byen Stolin er det planlagt at udarbejde forslag til at skabe betingelser for en selvstændig tilværelse og miljø uden barrierer for handicappede, i Bobruisk - at skabe betingelserne for beskæftigelse af mennesker med handicap ved at arbejde med virksomheder og institutioner i byen, og i Shchuchyn - styrke potentialet i offentlige organisationer til at løse lokale problemer med handicap gennem selvhjælp og advocacy.

- Lokale dagsordener er yderst vigtige, da de er det vigtigste redskab til gennemførelse af konventionen. Formatet af denne meddelelse som dette netværksmøde – er en stor mulighed for at finde fælles fodslag mellem statslige og ikke-statslige organer til at gå sammen og arbejde sammen for at forbedre situationen for mennesker med handicap - siger Maria Kapustina, ansat i Pervomaisky distriktet i Bobruisk, og som var deltager ved netværksmødet.

- Vi har brug for folks engagement, interesse, og så vil implementeringen af lokale dagsordner blive reel. Efter dette møde blev der et klart billede på, hvordan man mest effektivt kan gennemføre lokale agendaer - siger Angelina Shpakovskaya, en ansat i Schuchin social center.

Processen med at oprette lokale dagsordener vil foregå således: Indsamling af statistiske data, analyse af disse, diagnosticering af problemer og så selve planlægningsprocessen med oprettelse af evalueringskriterier. Dette vil blive gennemført fra november 2017 til oktober 2018.

 

Uforkortet Formidlingsmøde om Hviderusland

Det Europæiske Hus og LOF afholdt d. 28.januar et rundbordsmøde i

Medborgerhuset, Biblioteket Danasvej på Frederiksberg om civilsamfund og

foreningsarbejde i Belarus (Hviderusland).

 

Rundbordsmødet var et led i Europa. Delegationens ønske om at involvere

Belarus civilsamfundsaktører i projekter støttet af EU. Erfaringer har dog vist, at

få EU lande har kontakt med Belarus’ civilsamfundsaktører. Dette skyldes nok

mest EU’s islægning af landet pga. landets ikke demokratiske styreform samt den manglende omtale af landet som sådan, da mest presseomtale har været om landets nuværende præsident, også kaldet ’den sidste diktator i Europa’.

 

To Belarussiske civilsamfundsrepræsentanter, Ulad Vialichka og Tatiana Poshevalova, der, ligeledes i denne sammenhæng, repræsenterede Europa Delegationens omtalte tiltag, samt projektets team leder Lene Petersen, præsenterede emnet med hver deres indfaldsvinkel.

 

Målet med rundbordsmødet var at skabe en debat om de muligheder, der er for også at danske organisationer vil deltage i et fornyet samarbejdet mellem Belarus og Europa og dermed skabe interesse om landet og dets folk, som den ofte glemte, og ikke særlig kendte nabo, Belarus er.

 

Tilstede var 18 deltagere, som repræsenterede Udenrigsministeriet, folkeoplysningen samt andre civilsamfundsorganisationer og borgere med interesse for eller erfaring i Belarus. Ulad Vialicha valgte i sit indlæg at fokusere på det moderne Belarus, og her de mange stereotyper, som mange Europæere har om landet. Han gav ligeledes en indføring i Belarus’ befolknings to

mentaliteter, den Europæisk orienterede og den Russisk orienterede. Indlægget påpegede de uløste problemstillinger i landet efter Sovjetunionens sammenbrud, de nye behov for ’Europatisering’, ’liberalisering’, ’af-Sovjettisering’ og ’Belarustisering’ og i den forbindelse øjeblikkelige opgaver som: tillidsopbygning, skabelse af et fremtidsperspektiv, den bydende nødvendige dialog mellem statsmagt og befolkning samt involvering af Belarus forskellige samfundsaktører i det europæiske samarbejde.

 

Tatiana Poshevalova havde valgt at sætte fokus på de støtteprogrammer, som Belarus civilsamfund gennem årene har modtaget fra EU og de enkelte Europæiske lande. Hun gjorde opmærksom på den manglende fælles strategi, hvilket gjorde det vanskeligt at gennemskue, hvor EU’s lande så Belarus i Europa! Derfor blev støtten oplevet mere som teknisk bistand end som støtte til udvikling af et civilsamfund. Hun understregede oplevelsen af EU landenes manglende viden om Belarus samfundsopbygning og strukturer, hvad gav sig udtryk i programstøttens forventede effekt, da denne synes mest af alt at være bygget på, hvad som er aktuelt i Europa men ikke nødvendigvis i

Belarus! Sluttelig gav Tatiana Poshevalova sit bud på, hvordan støtteprogrammer for Belarus kunne støtte samfundsudviklingen med respekt for landets og dets befolknings egen proces fra sovjetstyret diktatorskab mod et demokrati byggende på et land og dets folks historie og kultur.

 

Da tiden var knap, var det ikke megen tid til uddybning, dog kan nævnes, at der var spørgsmål som frie ikke statsafhængige foreningernes vanskelige vilkår samt den offentlige menings manglende muligheder i det diktatorstyrede land.

Der vil blive opfølgningsmøder i Danmark samt etablering af et udvidet samarbejde om udvikling af kompetencer for aktivt medborgerskab, hvor vi som borgere på tværs af grænser kan lære af hinanden.

 

Mødets indlæg vil i den nærmeste tid kunne læses på DEH’s hjemmeside www.europeanhouse.org og et kort referat findes på www.eurobelarus.info under ’Features’.

Lene Petersen (DEH) og Jan René Westh (LOF) står også til rådighed for uddybning og kankontaktes på lenepetersen@lp-consult.org og jrw@lof.dk .

Lene Petersen (DEH) Jan René Westh (LOF)

 
 
 

Copyright © All Rights Reserved

DEH

Uraniavej 5

1878 Frederiksberg C